• Innovation English  Innovatie Nederlands
head
In de praktijk zien wij dat er veel methoden worden gebruikt waarbij tijdens workshops druk wordt gewerkt met veel Post-it® op verschillende borden om de creativiteit de vrije loop te laten. Een belangrijk proces, waarbij samenwerking, creativiteit, kennis, ervaring, fun en een gezonde discussie van de deelnemers centraal staan. Afhankelijk van de methode worden de ideeën op Post-its® beoordeeld of in een bepaalde categorie ingedeeld, waarbij vervolgens een prioriteit voor een categorie of idee/ Post-it® wordt bepaald.

Beperkingen workshops

Deze aanpak is in de praktijk effectief, anders is het waarschijnlijk ook niet zo populair ;), maar er kleven in onze optiek ook een aantal beperkingen en nadelen aan, zoals:
1. Het aantal deelnemers in een workshop is beperkt. Een workshop met 100 deelnemers vergt een grote voorbereiding, strak management en is een kostbare aangelegenheid. Al met al heeft een workshop zijn praktische grenzen met betrekking tot het aantal deelnemers.
2. Workshops met veel deelnemers nemen veel tijd in beslag om het gewenste resultaat te bereiken.
3. De resultaten van een workshop laten nogal eens te wensen over. Een hoop mooie foto’s, een stapel ongestructureerde brown papers met Post-its®. Maar dan? Vaak business as usual. Er is weinig follow-up en de resultaten zijn moeilijk te kwantificeren en nergens geborgd en dat terwijl de workshop vaak een onderdeel is van een groter proces/project. De workshop is tenslotte niet het doel, maar een middel om..

De Memo oplossing

Innofication streeft er naar dat innovatie binnen organisaties wordt bevorderd waarbij de belangrijkste stakeholders op een actieve manier worden betrokken. Onze concept realiseert een optimale mix van offline- en online innovatieactiviteiten.

Onze oplossing is een laagdrempelige online oplossing waar alle deelnemers één of meerdere ideeën kunnen plaatsen en alle deelnemers de ideeën van elkaar kunnen liken.

Indien gewenst kunnen ideeën ook in categorieën worden ingedeeld. Zelfs de categorieën kunnen worden geliket. De meeste gelikte ideeën en categorieën zijn voor iedereen zichtbaar. De kracht zit hem in zijn laagdrempeligheid en flexibiliteit. Zie onderstaande afbeelding.

De innovatiepraktijk

Onze oplossing kan op meerdere manieren in de praktijk worden toegepast, welke volledig afhankelijk is van uw business challenge. U kunt denken aan:
1. In zijn volledigheid uitsluitend online uitvoeren. Een prima mogelijkheid, maar u mist natuurlijk wel de kracht van een offline workshop.
2. Voorafgaand aan een workshop reeds ideeën online verzamelen. Tijdens de workshop offline ideeën bespreken, ideeën liken, indelen in categorieën, categorieën liken en keuzen maken e.d.
3. Na een offline workshop, de resultaten in de vorm van ideeën en categorieën online invoeren. Eventueel kunnen na de workshop de ideeën worden geliket. De focus in de offline workshop ligt dat op ideeën verzamelen, kennisoverdracht en categorieën definiëren.

Al met al zijn er veel mogelijkheden om workshops effectiever te maken, waarbij synergie van een online platform en een offline workshop wordt gerealiseerd.

De Memo oplossing is een onderdeel van het innovatieplatform van Innofication. Het resultaat van een offline workshop en de Memo oplossing vormen vaak een onderdeel van een uitgebreider innovatieproces. De Post-its® kunnen op een eenvoudige manier worden geïmporteerd en geëxporteerd om bijvoorbeeld te worden gebruikt in andere toepassingen.